DIAMETRU - 45CM

minge fitness 45 cm

MINGE FITNESS
INSPORTLINE TOP BALL

DIAMETRU - 55CM

minge fitness 55 cm

MINGE GIMNASTICĂ
REEBOK MAGENTA

DIAMETRU - 65CM

minge fitness 65 cm

MINGE GIMNASTICĂ
ENERGY FIT RED

DIAMETRU - 75CM

minge fitness 75 cm

MINGE ANTRENAMENT
KETTLER GYM BALL

DIAMETRU - 85CM

MINGE FITNESS
POWER SYSTEMS PS 4018

CUM ALEG O MINGE FITNESS

Minge fitness, minge pentru echilibru sau fitball, oricum ai numi-o, suntem de părere că oricare dintre noi ar trebui să aibă un astfel de accesoriu pentru fitness. O minge fitness poate fi folosită oriunde: la birou, la sala de fitness, afară sau în propria locuință..

Având o astfel de minge, exercițiile simple, precum abdomenele sau flotările, vor deveni mult mai solicitante și mai efective din punct de vedere al efortului depus. Dacă un fitball este un echipament de fitness nou pentru tine, atunci ar trebui să citești în continuare ceea ce urmează să-ți spune.

Nu-ți vom oferi foarte multe informații, deoarece la nivel general nu există prea multe caracteristici pentru o minge fitness, din moment ce nu foloseste componente electronice sau tehnice. Sunt doar câteva aspecte de reținut.

dimensiune minge fitness

Dimensiune fitball

Dimensiunea mingii fitness trebuie să fie selectată în funcție de înălțimea ta. Diametrul fitballului face toata diferența în timpul antrenamentului!  Mai jos îți vom prezenta diametrele potrivite pentru fiecare persoană ce dorește să-și achiziționeze o minge fitness.

ÎNĂLȚIME UTILIZATOR DIAMETRU FITBALL
< 150 cm 45 cm
150  – 164 cm 55 cm
164  – 179 cm 65 cm
180 – 200 cm 75 cm
> 200 cm 85 cm
greutate minge fitness

Raportul dintre greutate și înălțime

Nu doar înălțimea utilizatorului de fitball determină și tipul de minge fitness aleasă. Dacă persoană are un raport între greutate și înălțime mai mare decât cel mediu, în momentul în care respectiva persoană se va așeza pe fitball, mingea se va presa mult mai mult, astfel încât regula cu formarea unghiului de 90 de grade între zona coapsei și zona gamei în punctul genunchiului nu va mai fi valabilă.

Dacă aveți o greutate prea mare pentru diametrul care coresunde înălțimii, e recomandat să alegeți o minge fitness cu diametru mai mare. Unele mingii oferă puțină flexibilitate în această privința, permițând utilizatorului să ajusteze  diametrul pentru a putea forma respectivul unghi de 90 de grade. În cazul în care unghiul este mai mare, trebuie doar să eliberați puțin aer din interiorul fitballului.

pozitia corpului fitness

Poziția potrivită pe o minge fitness

 • talpa piciorului – lipită de podea, astfel încât greutatea să fie distribuită în mod egal;
 • genunchii – ar trebui să fie la nivelul pelvisului sau chiar puțin mai jos, formând un unghi de 90 de grade; în acest fel, coapsele vor fi paralele cu podeaua;
 • pelvis, umeri, urechi – toate trebuie să fie situate pe o linie verticală; corpul nu trebuie să fie înclinat în nicio direcție;
minge fitness birou

Înlocuirea scaunului de birou cu o minge fitness

O minge fitness aleasă corespunzător ar putea înlocui un scaun atunci cand stai la birou. Aceasta te va ajuta să stai cu genunchii la un unghi potrivit. Motivația te va împinge spre a-ți ține spatele drept. Înlocuirea scaunului cu un fitball te va ajuta să îți formezi o postură mult mai bună.

Dimensiunea potrivită pentru ca fitballul să poată fi folosit pe post de scaun de birou este de 65 – 70 cm. De cele mai multe ori, birourile au o înălțime de cca. 75cm, doar că mingea  își va schimba forma în momentul în care te așezi pe ea.

Regula înălțimii nu este una general valabilă. Pentru a fi sigur că faci o alegere potrivită, măsoară înălțimea scaunului de birou actual și alege o minge fitness cu aproximativ 10 cm mai înaltă față de valoarea obținuntă la măsurători.

greutate minge fitness

Ia în considerare și presiunea mingii

Atunci când mingea fitness atinge diametrul său maxim, aceasta deivne foarte fermă. Cu cât este mai fermă, cu atât mai dificil va fi de executat exercițiul pe care ți-ai propus să îl realizezi folosindu-te de fitball.

Asigură-te că și în timpul acestui exercițiu se respectă regula de 90 de grade. Așează-te pe minge, testează și vezi care este presiunea potrivită pentru a putea efectua exercițiul în condiții optime. Din nou genunchii trebuie să reprezinte punctul în care se formează unghiul de 90 de grade, iar coapsele să fie paralele cu podeaua.

exercitii minge fitness

Program de exerciții ce implică folosirea mingii fitness

Foarte multe exerciții ce servesc drept tratament pentru remedierea durerilor de spate includ folosirea unui fitball pentru a întări musculatura abdomenului și a spatelui, acei mușchi fiind responsabili pentru stabilizarea coloanei.

Exercițiile cu mingii fitness funcționează în mod clar și sunt abordate și de către sportivi profesioniști ca programe de antrenament de non-reabilitare. În general, aceste exerciții aduc ca rezultat tonifierea și întărirea celor mai importante grupe de mușchi ale corpului uman.

Pentru anumite persoane, chiar și începerea unui program de exerciții folosind o minge fitness reprezintă un prim obstacol destul de dificil de parcurs. Sunt câteva activități foarte simple despre care nici nu bănuiești cât de multe beneficii îți pot aduce.

Așezarea și menținerea echilibrului

E suficient să stai pe un fitball pentru a parcurge un antrenament destul de solicitant. Exact, mingiile fitness, din pricina formei, nu au o stabilitate excelentă, dar acest lucru nu reprezintă un dezavantaj, ci un mare beneficiu!

Pentru a fi in echilibru și a-ți ține corpul în poziție verticală e nevoie să pui în funcțiune musculatura corpului. Deși să stai pe o minge fitness este destul de confortabil, e foarte bine ca mingea să nu fie foarte umflată.

Cum trebuie să stai pe o minge fitness:

 • așează-te în centrul său, punând tălpile picioarelor lipite de podea, fiecare dintre ele fiind la același nivel cu umerii (în lățime); în cazul în care nu îți poți ține echilibrul în această postură, îndepărtează mai mult picioarele;
 • genunchii trebuie să fie în aceeași linie cu gleznele în plan vertical;
 • umerii, corpul și capul vor fi plasați în același plan vertical, perpendicular pe podea;

Program de genoflexiuni

Poți foarte ușor să-ți poziționezi corpul paralel cu un perete, cu spatele la acesta și mingea fitness să se afle între tine și perete. În acest timp, ține mâinile întinse paralel cu podeaua și îndoaie ușor genunchii. Trunchiul, capul și membrele superioare își vor păstra poziția inițială.

Pentru început, este recomandat să faci repetări de câte 9 – 12 genoflexiuni cu mici pauze între ele. Eventual, poți îmbina acest program cu alte tipuri de exerciții și să le repeți pe toate după finalizarea întregului set de antrenare.

Program de abdomene

De această dată exercițiul se va executa stând pe mingea fitness. Membrele inferioare își vor păstra poziția inițială, în timp ce trunchiul, capul și membrele superioare se vor mișca pentru antrenarea zonei abdominale.

În timp ce coapsele și trunchiul vor forma un unghi de 90 de grade în zona bazinului, lasă-te ușor pe spate atât cât permite mingea, astfel încât să nu-ți pierzi echilibrul. După ce ai ajuns în acel punct, revino la poziția inițială și repetă această acțiune.

Yoga și stretching

O minge fitness poate fi folosită și pentru yoga, cat și pentru stretching sau pentru a-ți pune corpul în poziții dificile, dar totodata relaxante și benefice pentru zonele cu dureri. Un fitball este perfect pentru a putea stăpâni  poziții de Yoga destul de greu de executat.

Dacă preferați un accesoriu fitness care să vă ajute să vă relaxați și întindeți musculatura și articulațiile și să vă pregătiți mult mai ușor pentru un antrenament complex, atunci tot ce trebuie să faceți este să vă așezați cu spatele pe minge, păstrând aceeași poziție – genunchii la 90 de grade, talpile lipite de podea.

Un astfel de proces de întindere(strething) poate fi de-a dreptul util și plăcut după o plimbare destul de lungă cu bicicleta sau după o zi întreagă de stat în fața unui computer. Unele părți ale corpului care nu au fost puse în mișcare pentru o anumită perioadă de timp au nevoie de puțină întindere.

4 Comentarii
 1. Raspunde
  Sorina
  iunie 29, 2017 la 4:52 pm

  As spune ca ati ratat un model destul de bun in alcatuirea topului, respectiv mingea medicinala Solex de 4.54 kg. Exceptand faptul ca are o nuanta placuta, un maro inchis, care poate fi usor integrat in decorul oricarui living, mi se pare foarte aderent materialul de la suprafata, astfel incat nu aluneci cu usurinta de pe ea.

  Fetita mea are de multe ori tentativa de a o testa si nu mi se pare foarte sigura suprafata aceea lucioasa pe care o detin majoritatea mingilor medicinale.

  Greutatea este si ea optima, iar pretul este echilibrat, avand in vedere faptul ca modelul Dayu de 2 kg e cu doar 10 lei mai ieftina. E mai stabil modelul acesta de la Solex la 4,5 kg.

 2. Raspunde
  Denisa
  august 2, 2017 la 3:57 pm

  Eu mi-am comandat mingea de aerobic de 55cm, pe nuanta albastru de la Dayu Fitness.

  O folosesc cu placere la diverse exercitii pentru muschii din partea inferioara a corpului, caci imi doresc sa imi dezvolt musculatura in aceasta zona. Suporta 300 de kilograme, deci cine vrea sa o foloseasca simultan cu greutati poate sa faca asta fara nicio problema.

  Este suficient diametrul de 55 de centimetri, cel putin pentru o femeie de pana in 1.65, in special daca doriti sa o cumparati pentru a face stretching / exercitii destul de simple de aerobic. Imi place materialul din care este confectionata, la fel si nuanta sa electrica. Este motivanta… :)).

  Daca nu sunteti sigure ce dimensiune v-ar putea fi utila puteti sa consultati ghidul de sub produs, acolo fiind detaliate cele 3 intervale. Il gasiti aici.

 3. Raspunde
  Nicoleta
  august 31, 2017 la 6:06 pm

  Da, eu am gasit o minge de fitness si aerobic cu extensoare, mai precis modelul Ls 3227, singurul din aceasta gama la care am remarcat acest accesorii atat de utile pentru mine.

  Sincer, chiar va puteti antrena mai mult zone ale corpului cu ajutorul acestei mingi de fitness, eu cel mai mult o folosesc pentru abdomene. M-a convins o prietena sa o cumpar pentru ca amandoua avem probleme destul de mari cu spatele si nu am gasit nicio alta varianta prin intermediul careia putem face abdomene fara a ne accidenta. Recomand aceasta minge, cauciucul din care este confectionata este super rezistent, iar pe viitor intentionez sa o folosesc atat pentru brate, cat si pentru picioare si spate.

 4. Raspunde
  ioana
  septembrie 19, 2017 la 4:22 pm

  Eu mi am comandat o minge de fitness albastra. O folosesc des pentru muschii din partea inferioara a corpului. Am inteles ca e buna pentru mentinerea echilibrului si sa sustina corpul drept.Inca nu am facut exercitii pentru asta, dar am incercat programul de abdomene, care se executa numai cu ajutorul ei. Aceste mingi, din ce am inteles, sunt folosite atat pentru exercitii de fitness cat si pentru reabilitare.

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled